Allergi-ordbog
Ordbog

Få styr på alle begreber


 • Hvilke pollentyper kan give høfeber?

  De almindeligste pollentyper, som frembringer høfeber, er pollen fra birk, bynke, el, elm, hassel og græs. Pollentyperne giver problemer hos de mennesker, der er disponerede for allergi, fordi de bestøves via vinden og kan transporteres over store afstande. De findes i mange lande og i store mængder, de er små og klistrer ikke.
  Læs mere om pollentyper.

 • Hvad er pollen?

  Pollen betyder fint støv på latin og er plantens 'sædceller'. Pollen fra træer er små, mens græspollen er store. Alle vindbestøvede træer, græs og urter kan give allergi. Birk, bynke, el, elm, græs og hassel danner store mængder pollen, som spredes med vinden.

 • Hvad er krydsallergi?

  Har du pollenallergi eller latexallergi, kan du opleve at få allergiske symptomer, når du spiser visse frugter, grøntsager, nødder eller krydderier. Din krop reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen/latex og lignende stoffer i fødevarer. Det kaldes krydsreaktioner eller krydsallergi.

 • Hvad er histamin?

  Histamin er et af de første stoffer, kroppen frigiver ved en allergisk reaktion. Det er histaminet, der giver dig kløe, trang til at nyse, løbende næse og rindende øjne. Du kan få medicin med antihistaminer, som forhindrer histaminet i at give dig allergireaktionerne.

 • Hvad er antihistamin?

  Antihistamin er et lægemiddel, som kan forhindre frigivelsen af histamin, modvirker denne reaktion og symptomerne aftager/forsvinder. Afhængig af dine symptomer, findes der forskellige muligheder for behandling, og der findes både sløvende og ikke-sløvende antihistaminer. Kontakt eventuelt din egen læge for mere information omkring allergi.

 • Hvad er er et allergen?

  Når dit immunforsvar reagerer på et allergen, får du det, der kaldes en allergisk reaktion. Immunforsvaret sender en meddelelse ud i din krop, som viser sig ved, at du nyser, næsen ”løber” eller kan føles ”tæt”. Øjnene kan være irriterede og klø og måske "løbe i vand”, og øjenlågene kan være hævede. Ved den allergiske reaktion er der blandt andet sket en frigivelse af histamin i kroppen.

  Definitionen på et allergen: Kropsfremmede molekyler, som kan udløse en allergisk reaktion ved inhalation eller indtagelse:

  Inhalationsallergener: Pollen, dyrehår, husstøvmider, skimmelsvampe

  Fødemiddelallergener: Mælk, æg, skaldyr, nødder, kornprodukter

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.