Allergisk shock - hvad skal du gøre?
Allergisk shock - hvad skal du gøre?

Allergisk shock: Hvad gør jeg?

Allergisk shock, hvad skal du gøre

Patienten

Sørg for altid at have din adrenalinpen på dig.

Fortæl dine pårørende, arbejdsplads, institution, at du er allergisk. Fortæl, hvad du er allergisk over for og sørg for at instruere dem i, hvad de skal gøre, hvis du bliver udsat for et allergisk shock.

Begynder du at mærke symptomer på et allergisk shock, skal du finde din adrenalinpen frem og følge anvisningen.

Ring 112 - spørg efter en ambulance og sig "anafylaksi", også hvis symptomerne tilsyneladende forbedres. Du skal søge læge umiddelbart efter anvendelse af adrenalinpennen.

Mens du venter på ambulancen, skal du ligge ned med fødderne hævet, medmindre du har svært ved at trække vejret. I det tilfælde skal du sidde op.

Virkningen af adrenalinen er kun midlertidig, og en adrenalinpen er udelukkende beregnet til akut behandling (førstehjælp). 

Du kan reagere igen efter noget tid, så det er vigtigt at komme på hospitalet til observation og blive yderligere behandlet, hvis det er nødvendigt.

Pårørende

Fjern personen fra det, der har udløst reaktionen.

Har personen en adrenalinpen på sig, er det livsvigtigt at give patienten den hurtigst muligt. Du kan læse her hvordan. 

Ring 112 - spørg efter en ambulance og sig "anafylaksi", også hvis symptomerne tilsyneladende forbedres. Personen kan reagere igen efter noget tid, så det er vigtigt at komme på hospitalet til observation og blive yderligere behandlet.

Sørg for, at personen er lejret hensigtsmæssigt. Mens I venter på ambulancen, skal patienten ligge ned med fødderne hævet, medmindre vedkommende har svært ved at trække vejret. I det tilfælde skal personen sidde op.

Bevidstløse personer skal placeres liggende på siden i aflåst sideleje.

Virkningen af adrenalinen er kun midlertidig, og en adrenalinpen er udelukkende beregnet til akut behandling (førstehjælp). 

Personen kan reagere igen efter noget tid, så det er vigtigt at komme på hospitalet til observation og blive yderligere behandlet, hvis det er nødvendigt. 

Bliv hos personen, indtil hjælpen når frem.


BEVAR ROEN! 

Chok eller shock?

Chok er en psykisk reaktion, hvorimod shock er en livstruende tilstand, der påvirker hele kroppen.

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.