Helårsallergi
Helårsallergi

Helårsallergi eller forkølelse?

Det er blevet koldt, og vi er rykket indenfor. Ind til husstøvmider, dyrehår og skimmelsvamp – tre ting, som trigger helårsallergi. Derfor oplever mange danskere nyseture, løbenæse og kløende øjne i øjeblikket. Men da symptomerne minder om en forkølelse – som også er i sæson – risikerer flere at vælge en forkert behandlingsform.

Sådan skelner du

Du kan få hjælp til at skelne helårsallergi fra forkølelse ved at se nærmere på varigheden af dine symptomer samt indholdet i dit lommetørklæde. En forkølelse er ofte overstået efter en uge, mens helårsallergi kan medføre løbenæse og nyseture i flere uger eller måneder ad gangen. På samme måde peger det på allergi, hvis dit snot vedvarende er tyndt og klart, mens der er større sandsynlighed for en forkølelse, hvis det er tykt, gulligt eller uklart.

Styr på indeklimaet

Mange af de ting, der trigger din helårsallergi, findes inden for hjemmets fire vægge, og derfor er vi ekstra udsatte, når temperaturen falder, og vi rykker indenfor. Ifølge Sundhedsstyrelsen opholder ca. 90 % af alle voksne danskere sig i boligen mindst 13 timer i døgnet[1] – og dertil kommer tiden på arbejdspladsen. Så der er ikke noget at sige til, at vi kæmper med husstøvmider og skimmelsvamp.

To gode råd

1. Luft ud flere gange om dagen – med gennemtræk vel at mærke. Det afhjælper både husstøvmider, hår fra kæledyr og skimmelsvamp.
2. Gå til lægen. Har du nyseture og løbenæse gennem en længere periode, bør du gå til din læge. Ubehandlet allergi kan nemlig føre til udvikling af astma.

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.