Årsager anafylaktisk shock
Årsager

Årsager til et allergisk shock

En af de mest kendte årsager til allergisk shock er skaldyr

Allergisk shock (også kaldet anafylaktisk shock) er en allergisk tilstand, der kan være alvorlig og livstruende. Hele kroppen kan blive påvirket. Reaktionen sker som regel inden for få minutter efter, man har været i kontakt med det stof man reagere på, men reaktionen kan også komme adskillige timer senere. Derfor kan det være svært at identificere, hvad der udløser et anafylaktisk shock. Når en specifik årsag ikke kan identificeres kaldes det idiopatisk anafylaksi. Få mere information om, hvordan diagnosen anafylaktisk shock stilles. 

Kendte årsager til anafylaktisk shock

I nedenstående bokse kan du se de kendte fødevarer, dyr etc. til anafylatisk shock. 

Fødevarer

Æg, komælk, nødder, fisk, hvede, soja, nødder, fisk og skaldyr (f. eks. rejer).

Medicin

Antibiotika Smertestillende og febernedsættende medicin Andet
F.eks. penicillin eller amoxicillin F.eks. aspirin eller ibuprofen Røntgenfarvestoffer også kaldet røntgenkontrastmidler

Dyr

Gift fra insekter herunder bier, gedehamse, hvepse, brandmyrer og hugorme.

Latex

Latex fra naturgummi, som findes i latexhandsker, sko, balloner, kondomer, sportsudstyr og medicinske produkter.

Sjældne årsager til anafylaktisk shock

Sjældnere stoffer, der kan udløse en allergisk reaktion, er menneskesæd, kolde temperaturer og luftbårne allergener (som f.eks. dyrehår).

I princippet er det muligt at få et allergisk shock af alt. Astma-Allergi Danmark har f.eks. skrevet om en kvinde, som får anafylaksi af selv de mindste partikler af kinakål.

Adrenalinpennen kan redde dit liv

Hvis du har haft et allergisk shock, er det vigtigt, at du altid har din adrenalinpen på dig. Kontakt din læge for at få udskrevet en ny recept på en adrenalinpen, hvis du ikke har nogen, hvis din nuværende er blevet for gammel eller dårlig. En recept på en adrenalinpen i tasken kan ikke redde dit liv. Se hvordan du anvender en adrenalinpen korrekt. 

adrenalinpen

Korrekt brug af adrenalinpen

En adrenalinpen kan redde liv. Derfor er det vigtig at vide, hvordan den skal bruges korrekt.

Se hvordan den skal bruges

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.