Information om allergisk shock- anafylaksi
Allergisk shock

Allergisk shock

Nogle personer kan få allergisk shock af bistik

Allergi er normalt ufarlig; men en undtagelse er den sjældne og livstruende allergireaktion allergisk shock – også kaldet anafylaksi. Hvert år er der ca. 150 tilfælde af allergisk shock i Danmark.  De fleste tilfælde ses på hospitaler, fordi anafylaksi ofte opstår i forbindelse med reaktioner på medicin. Omkring 5 % af anfaldene har en dødelig udgang. Derfor er det vigtig at vide, hvordan du skal reagere, hvis du er ude for allergisk shock. 
Få mere information om, hvordan du skal reagere ved et anafylaktisk shock.

Akut behandling ved anafylaksi

Anafylaksi er en akut allergisk reaktion, som opstår, når kroppens immunsystem overreagerer på f.eks. bistik. Reaktionen kommer normalt i løbet af sekunder eller minutter og kan være livstruende, hvis den ikke behandles omgående. Adrenalinindsprøjtning er den vigtigste akutbehandling, hvis du får et allergisk shock. Har du fået ordineret en adrenalinpen af din læge, er det livsvigtigt, du altid har den med dig og ved, hvordan den skal bruges.  Læs om hvordan du anvender en adrenalinpen korrekt. 

Hvad sker der ved et allergisk shock?

Det stof, man er overfølsom for, binder sig til nogle celler i kroppen. Cellerne ødelægges og frigiver en række stoffer, som forårsager de kraftige reaktioner. Reaktionerne viser sig ved, at hud og slimhinder hæver.  Det bliver vanskeligt at trække vejret og man har følelsen af at blive kvalt. Blodkarrene udvider sig, så væske siver væk fra blodbanen, og blodtrykket falder. Læs mere om, hvordan du genkender symptomerne på allergisk shock. 

Hvem kan få et allergisk shock?

Alle, som har haft en kraftig allergireaktion, og alle med allergi overfor bi, hveps, medicin eller visse fødevarer, er i risikogruppen. Hvis du før har haft et allergisk shock, kan du risikere at få det igen. Derfor er det vigtigt, at du altid har en adrenalinpen med dig.

Almindelige årsager til anafylaktisk shock er bi- eller hvepsestik, medicin, latex og visse fødevarer som f.eks. skaldyr.  Se hvilke stoffer man ved kan udløse et allergisk shock her.

Chok eller shock?

Chok er en psykisk reaktion, hvorimod shock er en livstruende tilstand, der påvirker hele kroppen.

adrenalinpen

Korrekt brug af adrenalinpen

En adrenalinpen kan redde liv. Derfor er det vigtig at vide, hvordan den skal bruges korrekt.

Se hvordan den skal bruges

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.