Juleallergi
Juleallergi

Kan du heller ikke tåle julen?

De fleste danskere kan ikke få nok af julen med hygge i familiens skød, lækker mad og gaver under træet. Men der er faktisk en del, som ikke ser helt så meget frem til december måned. Mange af de ting, der gør julen speciel for de fleste, sætter nemlig skub i allergikernes symptomer, så julehyggen erstattes af nyseture, kløende øjne og løbenæse.

Vand træet

Juletræet er en af de helt store syndere, når det kommer til ”juleallergi”. Den velkendte granduft er skabt af harpiksstoffer, fx canadabalsam og kolofonium, som kan fremkalde symptomer hos folk med allergi. Derudover kan man få symptomer i næse og lunger, hvis der er skimmelsvampe på træet. Et godt råd kan være at give træet en omgang med haveslangen og lade det tørre et par dage, før du sætter det ind i stuen.

Levende lys er partikelbomber

Kalenderlys, adventslys, juledekorationer, juletræslys – der er levende lys overalt i julen. Stearinlys afgiver partikler, som kan blive fanget i svælget, mens de helt små partikler kan sætte sig langt nede i lungerne og fremkalde symptomer hos folk med følsomme luftveje og astma. Hvis man vil begrænse udskillelsen af partikler, skal man huske at lufte ud – men gør det, når lyset er slukket, da et blafrende lys udvikler endnu flere partikler. Man kan også forkorte vægen på lyset, for med en kortere væge får du en mindre flamme og dermed mindre sod og færre partikler.

Julemad kan give krydsreaktioner

Julen bugner af potentielle fælder for allergikere. Hvis du er en af de ca. 1 million danskere med pollenallergi, kan du risikere at få symptomer af nødder, mandler, marcipan, nougat, konfekt og kager. Samtidig reagerer mange med græspollenallergi på appelsiner, klementiner og mandariner, som også er klassikere i julehyggen. Når du både reagerer på pollen og fødevarer, har du en såkaldt krydsreaktion, som kan medføre kløe og hævelse af læber, mund og svælg.

Gå til lægen

Problemet ved ”juleallergi” er, at den ligger i december, hvor mange er forkølede – og så risikerer man at forveksle allergisymptomerne med en simpel forkølelse. Har du vedvarende nyseture eller løbenæse, kan det være en god idé at gå til din læge, så I kan finde en behandling, som vil gøre julen mere overkommelig.

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.