Behandling af allergi med næsespray
Næsespray

Næsespray mod allergi

Næsespray med antihistaminer bruges til behandling af allergi

Der findes flere næsespray mod symptomer som skyldes pollen, kæledyr, husstøvmider og svampesporer. Hvilken næsespray der er bedst er afhængig af sværhedsgraden og symptomerne på din allergi. Nogle kan nøjes med håndkøbsprodukter, mens andre er nødt til at få ordineret receptpligtig medicin af lægen for at slippe for generne. Nogle næsespray virker hurtigt - andre har en mere forebyggende effekt. Spørg din læge til råds for at finde den behandling, der virker bedst på dig.

Er din behandling god nok?

Hvis din pollen-, husstøvmide-, kæledyrs- eller svampesporeallergi er underbehandlet, kan du risikere at din allergi fører til astma. Allergiguiden har udviklet en test i samarbejde med professor Ronald Dahl fra Allergicenteret på Odense Universitetshospital. Med testen kan du se om dine symptomer bliver behandlet optimalt eller om du bør tage til lægen, for at høre om andre behandlingsmuligheder. Tag testen.  

Næsespray i håndkøb

Den hurtigste virkning på dine symptomer opnås med næsespray med antihistaminer. De virker normalt indenfor ½ time. Der findes også næsespray med cromoner. De virker efter et par dage og har udelukkende en forebyggende effekt. Det betyder, at medicinen forhindrer symptomerne i at komme igen, hvis du tager medicinen som lægen har anbefalet.

Næsespray på recept

Der findes flere næsesprays på recept. Mange af dem indeholder binyrebarkhormon. De virker efter nogle dage og har en forebyggende virkning. 

Der findes også en næsespray, som indeholder en kombination af antihistamin og binyrebarkhormon.  Den virker inden for 15 minutter på både næse- og øjensymptomer, og så forhindrer den nye symptomer i at opstå.

Sådan bruger du en næsespray

  1. Nogle næsesprays skal rystes før brug (se indlægssedlen). Tryk på pumpen nogle gange til fint støv kommer ud. Så du er sikker på, at væsken er kommet op i forstøveren.  

  2. Før du bruger din næsespray, er det en god ide at pudse næsen, så virkemidlerne lettere komme i kontakt med slimhinderne i din næse.

  3. Bøj hovedet fremover og før flaskespidsen med højre hånd til venstre næsebor. Hold for det modsatte næsebor med en finger.

  4. Tryk hurtigt pumpen ned én gang, mens du samtidigt trækker vejret forsigtig ind gennem næsen.  Gentag i modsatte næsebor.

  5. Hold hovedet bøjet forover et stykke tid efter, du har sprøjtet væsken op i næsen, så undgår du at væsken løber ned i halsen og giver en ubehagelig smag.

  6. Tør spidsen af efter brug, og sæt beskyttelseshætten på igen. 

HUSK

Læs altid indlægssedlen på din næsespray. En næsespray er personlig, og bør ikke deles med andre.

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.