Behandling af forskellige typer allergi
Behandling

Medicinsk behandling af allergi

Behandling af allergi

Der findes forskellige behandlinger for dine allergisymptomer, som skyldes pollen, støv, kæledyr eller svampesporer. Hvilken behandling, der er bedst, er afhængig af sværhedsgraden og symptomerne af din allergi. Nogle kan nøjes med håndkøbsprodukter, mens andre er nødt til at få ordineret receptpligtig medicin af lægen for at slippe for generne. Nogle behandlinger virker hurtigt - andre har en mere forebyggende effekt. Spørg din læge til råds for at finde den behandling, der virker bedst på dig. 

Indholdsstoffer

Antihistaminer

Antihistaminer findes både i næsespray, øjendråber og tabletter. Nogle fås i håndkøb, og andre er receptpligtige.

Hvordan virker antihistaminer?

Når din krop bliver udsat for de stoffer, du ikke kan tåle, frigives stoffet histamin. Det er histaminet, der giver dig dine allergisymptomer. Antihistaminer hæmmer histaminets virkning i kroppen. 

Antihistaminer virker hurtigt på symptomerne. Den hurtigste virkning opnås ved lokal behandling - næsespray og/eller øjendråber. De virker indenfor ½ time, mens det tager mellem ½ - 1 time, før du opnår en virkning på symptomerne med tabletbehandling. Her holder virkningen mellem 8 og 24 timer. 

Binyrebarkhormon

Binyrebarkhormon kaldes også steroider, og bliver brugt til behandling af forskellige sygdomme udover allergi. Stoffet dannes også i kroppen i binyrerne – deraf navnet. Binyrebarkhormon anvendes oftest som næsespray til middelsvære høfebersymptomer. I meget alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at anvende binyrebarkhormon som tabletbehandling eller som indsprøjtninger i en kort periode. Binyrebarkhormon findes også i creme og salve. De bruges bl.a. til behandling af eksem, eksempelvis i forbindelse med kontaktallergi. De fleste behandlinger med binyrebarkhormon findes kun på recept.

Hvordan virker binyrebarkhormon?

Binyrebarkhormon blokerer for produktionen af de stoffer, der udløser allergiske reaktioner.  Det tager nogle dage før en næsespray med binyrebarkhormon begynder at virke, men behandlingen er forebyggende. Det betyder, at medicinen forhindrer symptomerne i at komme igen, hvis du tager medicinen, som lægen har anbefalet. Næsespray med binyrebarkhormon har en god virkning på stoppet næse og en mindre effekt på øjensymptomer.   

Cromoner

Cromoner findes både i øjendråber og i næsespray – og kan købes i håndkøb eller på recept. 

Hvordan virker cromoner?

Når din krop bliver udsat for de stoffer, du ikke kan tåle, frigiver kroppen stoffet histamin. Det er histaminet, der giver dig dine høfebersymptomer. Cromoner hæmmer dannelsen af histamin i kroppen. Behandling med cromoner virker først efter et par dage, og behandlingen er kun forebyggende.

Kombinationsbehandling

Der findes også en næsespray, som indeholder en kombination af antihistamin og binyrebarkhormon.  Den virker inden for 15 minutter på både næse- og øjensymptomer, og  forhindrer den nye symptomer i at opstå. Virkningen kommer af kombinationen af antihistaminet og steroidet. Denne næsespray findes kun på recept. 

Allergivaccination/immunterapi

Hvis du har fået allergi overfor pollen eller kæledyr er det også muligt at blive vaccineret – også kaldet immunterapi.  Igennem 3 – 5 år får du løbende injektioner med det stof, du ikke kan tåle. På den måde vænner din krop sig gradvist til det allergifremkaldende stof. Vaccinationen er især effektiv overfor birkepollenallergi og græspollenallergi. Men er individuelt, hvor godt immunterapi virker, og der er ingen garantier for resultatet. Der findes også en tabletvaccine overfor græs. Denne behandling varer 3 år. Læs mere om allergivaccination.

Andre behandlinger

Der findes også en tabletbehandling, som kan anvendes af personer med astma, der også lider af pollenallergi.

mIcon_nasalspray

Får du den rette behandling?

De fleste pollenallergikere kan slippe af med deres gener, men det kræver en optimal behandling. Får du det?

Tag testen

viatris_logo

Du forlader Allergiguiden.dk

Ved at klikke på "Fortsæt" nedenfor, forlader du dette Viatris-tilknyttede websted for at komme frem på et tredjepartswebsted, der udelukkende er ansvarligt for dets indhold.