Pollenallergi og krydsreaktioner
Oversigten viser, hvad der som oftest giver krydsreaktioner for pollenallergikere. Nogle personer oplever kun krydsreaktioner i selve pollensæsonen, mens andre har dem hele året. Krydsreaktionerne forsvinder, når du undlader at spise de fødevarer, du ikke kan tåle. Det er især birkepollenallergikere, som kan få krydsreaktioner, mens det ses knapt så ofte hos bynkepollen- og græsallergikere.
Ikke alle får krydsallergi
Undgå kun fødevarerne hvis du får symptomer på krydsallergi. Du kan sagtens spise grønsagerne, frugterne eller nødderne, hvis du ikke får nogen symptomer. Det er desuden også muligt at få krydsreaktioner med madvarer, som ikke står på listen. Det er derfor vigtigt, at du noterer, hvad du har spist, hvis du får symptomer på en krydsreaktion. Læs mere om, hvordan du genkender en krydsreaktion.
Fødevarer med pollen
Pollenallergikere kan i sjældne tilfælde få symptomer af at spise eller drikke fødevarer, som indeholder pollen. Det kan eksempelvis være honning, kamillete og nogle helsekostprodukter.
Birkepollen og krydsreaktioner
Frugter | abrikos, blomme, fersken, kirsebær, kiwi, nektarin, pære, æble (specielt grønne) |
---|---|
Grønsager | gulerod, kartoffel, selleri – knold og blad, tomat, ærter |
Nødder | cashewnødder, hasselnødder, jordnødder/peanuts, mandler, paranødder, valnødder |
Græspollen og krydsreaktioner
Frugter | appelsin, banan, melon |
---|---|
Grønsager | grøn peber, pastinak, selleri (knold- og blad-), tomat, ærter |
Nødder | jordnødder/peanuts |
Andet | persille, purløg, visse kryddersnapse, vermouth, solsikkekerner, kamille |
Bynkepollen og krydsreaktioner
Frugter | appelsin, melon |
---|---|
Grønsager | bønner, kikærter, linser, peberfrugt, selleri (knold- og blad-), soja, tomat, ærter |
Andet | kamille, persille, solsikkekerner |