Latex og krydsreaktioner

Latex og krydsreaktioner

Når du har latexallergi kan du få krydsreaktioner af eksempelvis avocado

Allergi over for latex er meget sjælden. Under 1 procent af den danske befolkning har allergi over for latex. Personer som er i daglig kontakt med latex har risiko for at udvikle allergien. Det er f.eks. personer i sundhedssektoren, fødevareindustrien m.fl. som anvender latexhandsker. 

Kendte årsager til krydsreaktioner

Oversigten viser, hvad der som oftest giver krydsreaktioner for latexallergikere. Disse fødevarer kan nemlig krydsreagere med latex, fordi de indeholder et protein, der ligner latexproteinet. Skemaet over krydsreaktioner er kun vejledende. Undgå kun fødevarerne, hvis du får symptomer på krydsallergi. Du kan sagtens spise fødevarerne, hvis du ikke får nogen symptomer. Det er desuden også muligt at få symptomer på krydsallergi med fødevarer, som ikke står på listen. Det er derfor vigtigt, at du noterer, hvad du har spist, hvis du får en krydsreaktion. Læs mere om, hvordan du genkender en krydsreaktion.

Frugter avocado, banan, figen, kiwi, papaya
Grønsager kartoffel, tomat
Nødder kastanjer

Nogle latexallergikere kan også få symptomer af at være i nærheden af stuebirk og julestjerner.